A nemdohányzás jótékony hatásai

Ígértem, hogy jelentkezem egy ilyen írással, szóval itt vagyok. Remélem te is minimum akkora HERO vagy mint amekkorának mi érezzük magunkat a Pipivel, mert mi már túl vagyunk az első két héten! És azóta egy tetves bűzrúd nem sok, annyit sem szívtunk el. Persze, ha te még csak tegnap, vagy 2 órája tetted le a cigit, ne csüggedj. "Csak" annyi a dolgod, hogy ne gyújts rá! Történjen bármi. Figyeld csak, ahogy az órád másodperc mutatója rendületlenül halad ugrálva előre! Minden egyes ugrással egyre nagyobb HŐS leszel, és egyre távolodsz ettől az undorító szokástól, ami a rabjává tett éveken sőt évtizedeken keresztül! Végeztél vele! TE CSINÁLTAD! Büszke lehetsz magadra! Jutalmul az eddigi erőfeszítéseidért most elmesélem neked, hogy mi történik az utolsó cigarettád elszívása után ebben a csodálatosan bonyolult, varázslatos sejthalmazban amit a szervezetednek nevezünk.

Katt a nyílra a folytatásért...

quitsmoking.jpg

  • Mindössze 20 perccel azután, hogy megkezdted utazásodat egy egészségesebb élet felé, a szívverésed normalizálódik. Alattomos barátod, az érszűkület, akinek a valószínűleg eddig a létezéséről sem tudtál, enged szorításából. Ezt onnan veheted észre, hogy pl hidegben jóval később fogod úgy érezni, hogy az ujjaid elfagytak. Gratulálok, megtetted az első lépést!
  • Túl vagy az első 12 órán! Szuper. Lássuk mi minden jó történt veled ez idő alatt. A vérképed lassan kezd hasonlítani egy normális emberére. A véred szén-monoxid tartalma csökkenni kezd, az oxigén szintje emelkedik. Egy kicsit jobban érzed magad, jobban kapsz levegőt, de van egy rossz hírem, az elvonási tünetek miatt ebből sanszos, hogy nem veszel észre semmit. De nyugodj meg, jó csinálod, máris csodás dolgokat műveltél a szervezeteddel, pusztán az akaraterőd segítségével.
  • Ugorjunk szintet! Nehéz napok vannak mögötted, alaposan próbára tetted magad, de nem gyújtottál rá. Helyette minden bizonnyal kilószámra toltál az arcodba vékony, hosszúkás tárgyakat amik tisztára úgy néztek mint egy cigi. Ropi, szívószál, nyalóka meg kb minden ami a fogadra való és elérhető volt. Nos, igazán jó híreim vannak. Eltelt 2 hét és te nem gyújtottál rá! Fantasztikus vagy! Sikeresen csökkentetted egy másik kellemetlen "barát", az infarktus látogatásának kockázatát. A keringésed javult, a tüdőd működése pedig pedig fényévekkel megelőzi a néhány héttel ezelőtti állapotát. A legjobbat még nem is mondtam: MEGSZŰNTEK A NIKOTINFÜGGŐSÉG TÜNETEI!
  • 3-4 hónapja nem füstölsz! Sosem gondoltad volna nem igaz? És mégis megcsináltad. Mikre nem vagy képes ha igazán akarod ugye? Máris mondom mi a jutalmad! Gondolom észre sem vetted, de a köhögés és a nehéz légzés, ami korábban mindennapos volt, mára teljesen megszűnt! A tüdőd folyamatosan tisztul, minden egyes nappal egyre jobb a helyzet! Király! Mivel egyre jobban kapsz levegőt, ideje megemelni a segged és a ropizabálással felszedett plusz kilókat a friss levegőn elkezdeni ledolgozni nemde? ;)
  • 1 éve nem gyújtottál rá! EZ ÓRIÁSI! Gondoltad volna, hogy ez lesz, 20 perccel az utolsó szál után?! Ha eddig nem jutalmaztad meg magad, most mindenképpen tedd meg, abszolút megérdemled! Különben is pénzed biztos van elég, hiszen az elmúlt egy évben HETENTE 3-5 EZER Ft-ot NEM KÖLTÖTTÉL EL BÜDÖS FÜSTÖLGŐ RUDACSKÁKRA! Van még más jó hírem is: a bőröd színe sokkal egészségesebb és rugalmasabb is lett, a szívbetegségek kockázata pedig a felére csökkent!
  • Eltelt 5 év. Semmi különös. Nem dohányzol. Furcsán nézed a dohányosokat akik ezt a furcsa rudat tömködik a szájukba. Nem is érted már őket. Valamikor te is ezt csináltad. Vajon mi lehetett a gond veled? Ma már nem is érted. Sokkal boldogabb és egészségesebb vagy! A szíved és az érrendszered állapota megegyezik egy nemdohányoséval. Logikus... hiszen te is az vagy! :) Egy kellemetlen agyvérzésre sincs nagyobb esélyed mint bárki másnak. Az ideg- és immunrendszered működése a többszörösére javult! Szép munka!
  • 10 év telt el az utolsó cigarettád elszívása óta! Itt az ideje, hogy alaposan megjutalmazd magad! Szenzációs vagy. A cigarettára EL NEM KÖLTÖTT pénzedből ( már ha mindet félreraktad VOLNA :D ) lassan vehetnél egy családi házat, szóval ne legyél szűkmarkú magaddal, MEGÉRDEMLED! Annak az esélye, hogy tüdőrákot kapsz, már csak a FELEAKKORA mint egy dohányosnál. A sanszod egy "szuper" szájüregi, torok-, nyelőcső-, vese- vagy hasnyálmirigyrákra szintén akkorát zuhant mint a BITCOIN... Ezek azok a régi "haverjaid" akikkel dohányos korodban végig orosz rulettet játszottál anélkül, hogy tudatában lettél volna. Szerencsédre te nyertél.
  • Jé, már ilyen régóta? Ezt kérdezed magadtól a 15 éves évfordulód reggelén. Valamikor régen te tényleg dohányoztál? El sem tudod hinni. Remekül érzed magad, sokkal jobban is nézel ki, mint egy veled egy korú dohányos. Gyakran előfordul, hogy 5 évvel fiatalabbnak néznek. Ilyenkor csak szerényen mosolyogsz, pedig ezt az eredményt TE ÉRTED EL ÖNERŐBŐL! Csodálatos teljesítmény. A rák és az érszűkülettel összefüggő szívbetegségek esélye esetedben megegyezik egy teljesen egészséges, nemdohányzó emberével!

nosmoke.jpg

Nos kedves sorstárs, ezekre számíthatsz amennyiben velem tartasz ezen a rögös úton ami a leszokáshoz vezet. Remélem kedvet kaptál hozzá, szerintem egész jól hangzik. Igyekszem továbbra is "tolni a tartalmat" ahogy időm engedi. Próbállak motiválni, érvelni, tippeket adni, hogy könnyebb legyen. Ha van ötleted, javaslatod, esetleg szívesen olvasnál konkrétan valamiről, írd meg kommentben, igyekszem utánajárni. Tarts ki, nem vagy egyedül. Viszlát hamarosan!